Cum să alegi lenjeria de pat potrivită

Un somn odihnitor şi sănătos este condiţionat de mai mulţi factori: o saltea confortabilă, o pernă nici prea pufoasă, nici prea rigidă, pilotă de calitate şi nu în ultimul rând lenjeria de pat potrivită. Poate părea un aspect simplu şi neimportant, însă lenjeria de pat influenţează puternic calitatea somnului.

Un rol important al lenjeriilor de pat este de a permite aerului să circule, pentru ca pielea ta să fie oxigenată în permanenţă. De asemenea, o lenjerie potrivită trebuie să ofere confort şi în acelaşi timp să reziste în timp spălărilor şi utilizarilor repetate, fără să se degradeze.

Pe lângă partea subiectivă privind aspectul, iată care sunt aspectele la care trebuie să fii atent atunci când alegi lenjeria de pat:

Alege materiale care „respiră”

La momentul actual există pe piaţă o mare diversitate de variante în ceea ce priveşte materialele de confecţionare ale lenjeriilor de pat. Astfel, putem alege între materiale naturale, sintetice sau chiar o combinaţie de materiale (policoton etc).

Cu toate acestea, cea mai bună variantă din punct de vedere calitativ este cea naturală, datorită faptului că aceste materiale permit aerului să circule. Printre cele mai utilizate materiale naturale sunt bumbacul, mătasea, inul şi de curând, bambusul.

Printre cele mai căutate lenjerii din materiale naturale sunt cele din bumbac, având cel mai avantajos raport calitate-preţ. Acestea, la rândul lor, se împart în mai multe categorii în funcţie de tipul de bumbac utilizat, astfel variind şi preţul.

Lenjeriile de pat din materiale sintetice nu se numără printre cele mai recomandate, din cauză că acestea nu sunt cea mai prietenoasă variantă pentru piele. Ţesătura sintetică nu permite aerului să circule şi favorizează transpiraţia abundentă pe parcursul somnului.

Alternativa lenjeriilor din materiale sintetice este reprezentată de lenjeriile din combinaţii de materiale naturale şi sintetice. Pentru a creşte calitatea produselor, producătorii au integrat materialele naturale în compoziţia lenjeriilor sintetice. Însă, cu toate că sunt o variantă mai bună decât cele complet sintetice, tot cele din materiale naturale sunt considerate cea mai bună alegere.

Densitatea ţesăturii

Densitatea ţesăturii influenţează direct rezistenţa, grosimea şi aspectul lenjeriei de pat. Cu cât densitatea ţesăturii este mai mare, cu atât lenjeria de pat va fi mai călduroasă şi mai longevivă. Pentru ca lenjeria să fie rezistentă în faţa spălărilor, uscărilor şi utilizărilor îndelungate se recomandă alegerea uneia cu densitatea mai mare de 200-300 gr/mp.

Alege dimensiunile potrivite

Un alt aspect important de care trebuie să ţii cont atunci când alegi lenjeria este dimensiunea acesteia. Nu este deloc plăcut să simţi cutele cearceafului adunat pentru că este prea mare sau pilota stransă în husa de dimensiuni prea mici. Toate aceste detalii influenţează confortul şi calitatea somnului tău.

Cele mai multe paturi au dimensiuni standard (140×200 cm, 160×200 cm, 200×200 cm) iar dimensiunile lenjeriilor sunt adaptate lor.

Asigură-te că cearceaful de pat este suficient de mare cât să ajungă la lateralele patului şi să poată fi încadrat. Un cearceaf prea mic va duce la adunarea lui peste noapte în cute inconfortabile. Cearceaful trebuie să fie aibă un surplus de câţiva centimetri comparativ cu pilota, astfel încât să îi ofere flexibilitate. Acelaşi principiu se aplică şi în cazul feţelor de pernă, care trebuie să fie cu 4-6 cm mai mari decât perna.

Desigur şi aspectul este important, până la urmă şi acest lucru aduce un confort, de data aceasta psihic. Infinity Marketplace a pregătit o mulţime de modele de lenjerii de pat pentru tine. Ţine cont de criteriile de mai sus şi alege-le pe cele potrivite ţie.

Post navigation

Lasă un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Amenajarea eficientă a unul living mic

Alegerea celui mai bun fotoliu pentru acasă