Amenajare in stil scandinav

Recreează stilul scandinav în propria casă

Culorile neutre, calde, accentele lemnoase şi industriale, fiecare armonizate cu vitalitatea plantelor, sunt câteva dintre cele mai solide trăsături ale stilului de amenajare scandinav. Dozele de minimalism integrate în stilul scandinav pot trăda atenţia la detaliu cu care este tratată decorarea interioară nordică. O plantă curgătoare în colţul drept al dulapului, cadre metalice şi piese de mobilier practice – află cum poţi să armonizezi în câţiva paşi simpli elementele de decor din casa ta într-un stil nordic simplist, dar de efect.

De la o necesitate la un trend – istoria stilului scandinav

Ca mișcare, designul scandinav a început la începutul secolului al XX-lea, amestecând stiluri vechi și noi din Danemarca, Suedia, Islanda, Finlanda și Norvegia. În anii 1950, designul interior scandinav a câștigat acțiune în SUA și Canada. Dacă te uiți cu atenție, poți vedea unde se intersectează cu designul scandinav cu cel modern de la mijlocul secolului, ambele fiind puternic influențate de industrializare și de sensibilitățile moderniste ale mișcării Bauhaus din Germania.

În Scandinavia, totuși, industrializarea a venit mai târziu decât în cea mai mare parte a Europei, așa că designul scandinav reflectă atât tendințele moderne, cât și cele tradiționale, ceea ce duce la un stil general care îmbină designul proaspăt cu elemente peste care patina timpului şi-a lasat urma.

Caracteristicile cu care stilul scandinav a ieşit mereu în evidenţă sunt simplitatea, minimalismul, funcționalitatea și accesibilitatea. De altfel, ideologia designul scandinav se concentrează pe implementarea unor modalități simple, dar de impact, de a îmbunătăți viața de zi cu zi, printr-un design eficient şi atrăgător.

Elemente minimaliste

Oglinda in stil scandinav si minimalist

Designul scandinav pune accent pe spațiile luminoase și deschise, cu suficient spațiu pentru a se mișca și a respira în ele. Elementele vizuale precum liniile curate și spațiul alb traduc sentimente de linişte şi calmitate. Majoritatea dintre noi ne aglomerăm căminul cu acele obiecte de care nu avem nevoie…dar cine ştie? Dacă vrei să adopţi acest design interior primul lucru de care trebuie să te fereşti este aglomerarea detaliilor.
Este totuşi important să nu trecem în cealaltă extremă – un stil ultra-minimlist, ci să abordăm situaţia în mod lagom, un termen suedez care se traduce prin „echilibrat”, „nici prea mult, nici prea puţin”.

Calitate, nu cantitate

Etajera in stil industrialAglomerarea obiectelor inutile este de multe ori departe de stilul pe care îl abordează scandinavii. De altfel, aceştia preferă să se înconjoare cu doar câteva obiecte practice şi calitative. Investiţiile lor sunt concentrate pe accesorii care, în primul rând, să le aducă un aport considerabil prin funcţionalitate şi care, în al doilea rând, să reziste patinei timpului datorită calităţii. Mobilierul scandinav, corpurile de iluminat și alte obiecte funcționale ar trebui să aibă un aspect modern şi atrăgător, rămânând în același timp simple și nu excesiv de ornamentate.

Cu toate acestea, minimalismul şi eliminarea obiectelor nu înseamnă sacrificarea stilului. De fapt, atunci când articolele obișnuite sunt bine realizate (și din materiale de înaltă calitate), ele pot deveni elemente decorative în sine. Cu alte cuvinte, ne concentrăm pe piese care să iasă în evidenţă prin calitate şi care prin funcţionalitatea lor, să ne poată fi atât un ajutor, cât şi un element de decor. Câteva exemple în acest sens ar putea fi suporturile pentru haine, pantofarele, rafturile și organizatoarele destinate depozitării, măsuţele de cafea şi altele.

Natural şi plin de viaţă

Etajera decorativa in stil scandinav si industrial

Natura are o mare însemnătate pentru scandinavi deoarece, din punct de vedere istoric, resursele naturale din țările scandinave erau extrem rare. Oamenii au trebuit să învețe să lucreze cu natura, să o înțeleagă și să o respecte, pentru a profita la maximum de ceea ce le oferea. Aprecierea lor pentru elementele naturale se regăseşte chiar şi în stilul de amenajare.

Un aspect tipic designului scandi este incorporarea elementelor naturale, cum ar fi lemnul, piese sculpturale inspirate din natură, plantele de casă și textile naturale, cum ar fi lâna, mohairul, pielea de oaie, inul, iuta, pânză și altele.

Chiar şi culorile imită paleta naturii – brutalitatea griului pietros, armonizat de căldura lemnului, verdele vitalizant al plantelor aruncat în pete pe pânza pereţilor albi ca zăpada. Un tablou simplu, dar sofisticat, natural, texturat şi liniştitor.

O doză de Hygge

Masuta de cafea din bambusCriticii confundă adesea stilul scandinav cu minimalismul, pe care mulți oameni îl consideră dur și rece – poate ultimul lucru pe care l-ai dori într-un climat nordic. De cele mai multe ori, răcoarea albului și a liniilor curate, rigiditatea elementelor industriale sunt atenuate de texturi și culori calde și de o altă piesă importantă a puzzle-ului: hygge.

Hygge este un cuvânt danez care se traduce printr-un sentiment de îmbrăţişare şi căltură, o existenţă echilibrată şi stare de bine. Astfel, nuanţele de amenajare care induc sentimentul de hygge stă în lucruri care amintesc de căldură și confort, cum ar fi lumânări, o pătură moale sau o pernă pufoasă. Dacă ai un șemineu, fă din acesta un punct focal și un loc de adunare.

Masuta de cafea din bambusDe asemenea, Hygge defineşte relaxarea și ușurința, așa că nu îţi fie teamă să laşi păturile desfăcute, husele mototolite și articolele iubite la vedere. Și atunci când plănuieşti amenajarea camerelor, încercă să creezi  o oază de confort. Adaugă elemente precum scaune confortabile pentru lectură și pentru a bea ceai, o măsuţă de cafea, un covor moale sau o draperie catifelată.

 

Post navigation

1 Comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Psihologia culorilor în amenajarea interioară

Amenajare interioară în stil modern

Amenajarea eficientă a unul living mic

Cameră de fete – cum să-i oferi un aer sofisticat și modern, inspirat de tendințele actuale de design interior