Terasele sunt importante în estetica unei locuințe deoarece fac trecerea dintre spațiile interioare și cele exterioare. Acestea asigură locul perfect pentru relaxare, pentru admirarea priveliștilor și pentru a te încuraja să te bucuri de aer curat și de lumină naturală.
Din punct de vedere arhitectural, terasele măresc vizual suprafața locuinței și adaugă textură fațadei acesteia. De asemenea, oferă posibilitatea de a încorpora elemente decorative, cum ar fi balustrade din fier forjat sau coloane ornamentate, care contribuie la îmbunătățirea aspectului general al unei case.
Pe lângă valoarea lor estetică, terasele măresc suprafața unei locuințe. Acestea pot oferi spațiu suplimentar pentru divertisment în aer liber sau pentru grădinărit, asigurând în același timp și lumină naturală și ventilația încăperilor interioare. În general, terasele sunt o „comoară arhitecturală”, jucând un rol important atât pentru aspectul, cât și funcționalitatea unei locuințe.
Dacă locuința ta este suficient de spațioasă și ai idei pentru terase bogate, pline de elemente decorative care te reprezintă, atunci te vom ghida cu sfaturi pentru un proiect reușit.
Cuprins
- 1. Amenajări de terasă – cum se realizează o lucrare de calitate?
- 1.1. Amenajarea terasei – toate articolele de care ai nevoie pentru un proiect reușit
- 1.2. Amenajare de terasă – includerea elementelor cu personalitate
- 1.3. Idei de terase acoperite – etapele ce trebuie parcurse
- 2. Amenajări de terase exterioare – idei care să te inspire
- 3. Amenajare de terasă acoperită – sfaturi și recomandări pentru un proces de lucru eficient
1. Amenajări de terasă – cum se realizează o lucrare de calitate?
Terasele amenajate atrag toate privirile și mai ales, le permit proprietarilor să se bucure de relaxare și de peisaje deosebite. Cu toate acestea, proiectele ce presupun amenajări de terase închise necesită o planificare minuțioasă, atenție la detalii și utilizarea de materiale de calitate. Cu toate acestea, dacă îți dorești să amenajezi o terasă, trebuie să ții cont de câteva aspecte:
- Design: trebuie să fie bine gândit și adecvat pentru stilul clădirii. Dimensiunea și forma terasei trebuie să fie proporționale cu dimensiunea clădirii și cu spațiul disponibil.
- Integritate structurală: terasa trebuie să fie solidă din punct de vedere structural și să poată suporta greutatea oamenilor și a mobilierului care îl vor folosi. Este important să apelezi la ajutorul unui arhitect sau a unui inginer profesionist pentru a te asigura că terasa este construită conform și că poate rezista la vânt, ploaie și alte condiții meteorologice nefavorabile. În plus, dacă proiectul tău presupune să amenajezi un spațiu închis, vei avea nevoie și de încălzitoare pentru terasă, perfecte pentru a menține temperatura optimă chiar și în timpul sezonului cald. Astfel, vei putea să te bucuri de o ciocolată caldă și de peisajul de iarnă de pe terasa ta, fără a tremura de frig.
- Materiale: trebuie să selectezi doar materiale durabile, cu o speranță de viață îndelungată. Acest lucru este valabil pentru podea, balustradă și structura de susținere. Lemnul, metalul și betonul sunt materiale foarte des folosite pentru construcția teraselor. Mai mult decât atât, terasele din lemn moderne, dar și cele construite din celelalte variante de materiale sunt foarte populare. Totodată, îți sugerăm să fii atent și ce seturi de mobilă pentru grădină alegi, deoarece și acestea trebuie să fie confecționate din materiale rezistente, în așa fel încât să te bucuri de ele cât mai mult timp.
- Siguranța: aceasta ar trebui să fie pe primul loc atunci când construiești terasă. Punctul în care desfășori proiectul ar trebui să fie dotat cu o balustradă suficient de rezistentă și de înaltă, în așa fel încât să nu lase locuri descoperite ori zone prea joase. De asemenea, pardoseala trebuie să fie rezistentă la alunecare, iar orice deschidere din balcon trebuie acoperită pentru a preveni căderile.
- Estetică: terasa perfectă nu ar trebui să fie doar funcțională și sigură, ci și plăcută din punct de vedere estetic. Totodată, este indicat să ții cont și de designul clădirii în așa fel încât terasa să se potrivească din punct de vedere al stilului. Mai mult decât atât, ai posibilitatea de a include numeroase elemente decorative, inclusiv ghivece și suporturi, pentru a completa frumos priveliștea.
În general, construirea unei terase deosebite necesită o combinație de design atent ales, materiale de calitate, integritate structurală, siguranță, dar și focus pe estetică. Pentru a fi sigur de un rezultat minunat, este recomandat să apelezi la ajutorul unui specialist sau a unui profesionist, întocmai pentru a-ți duce orice idee de amenajare a terasei închise sau deschise la bun sfârșit.
1.1. Amenajarea terasei – toate articolele de care ai nevoie pentru un proiect reușit
Amenajarea unei terase mici sau de dimensiuni mari este cu siguranță un plus pentru orice locuință, oferind un loc pentru relaxare, de distracție sau pur și simplu, pentru petrecerea timpului în aer liber. Cu toate acestea, construcția necesită o analiză atentă a materialelor ce vor fi utilizate.
În primul rând, materialele pe care le alegi depind de ideile de terase pe care le ai în minte, dar și de numeroși alți factori, inclusiv dimensiunea spațiului disponibil, existența și tipul de acoperiș și designul pe care vrei să îl obții în final.
Cadrul verandei asigură structura responsabilă de susținerea acoperișului și a altor elemente. Acesta poate fi realizat din numeroase tipuri de materiale, inclusiv lemn, metal sau materiale compozite. În cazul în care ți-ai format idei de terase din lemn, trebuie să știi că acesta este un material foarte popular pentru încadrare, datorită frumuseții sale naturale și a ușurinței de aplicare. Pe de altă parte, metalul și materialele compozite asigură o rezistență mai bună, în ciuda faptului că utilizarea lor este mai dificilă.
Indiferent dacă ai deja idei pentru terase din lemn sau din alte materiale, amenajarea unui spațiu închis presupune și consolidarea unui acoperiș. Materialul pe care îl alegi pentru această structură depinde de climatul din zonă, de buget și de preferințele tale estetice. Materialele frecvent folosite pentru acoperișurile teraselor amenajate sunt șindrila bituminoasă, metalul și panourile din policarbonat. Prima dintre acestea este o alegere populară datorită accesibilității și durabilității prin care se remarcă, în timp ce acoperișurile metalice pot oferi un aspect mai modern. Panourile din policarbonat sunt o variantă simplă și durabilă care poate oferi lumină naturală, protejând în același timp împotriva dăunătorilor.
Coloanele sunt un element cheie al multor terase exterioare din lemn sau cu alt design, deoarece oferă suport pentru acoperiș și încadrează perfect priveliștea. Coloanele pot fi construite din numeroase tipuri de materiale, așa cum sunt lemnul, piatra, cărămida sau metalul. Este bine să știi că modelele din lemn sunt foarte apreciate pentru frumusețea și versatilitatea lor naturală, în timp ce coloanele din piatră, cărămidă sau metal sunt potrivite pentru verandele cu un aspect mai formal sau ornamentat.
Pardoseala este de obicei realizată din lemn, mai ales în proiectele de amenajări de terase rustice, dar și din materiale compozite sau PVC, în cazul unui design modern. Ține cont de rezistență, de cerințele de întreținere și de preferințele tale atunci când optezi pentru materialele ce vor constitui pardoseala.
Nu uita să incluzi și o balustradă în planul tău. Acest element este foarte important din motive de siguranță, și de aceea trebuie să fie robustă, durabilă și confecționată dintr-un material precum lemn, oțel sau aluminiu. De asemenea, ai posibilitatea de a personaliza această structură, adăugându-i accesorii pentru ghivece și jardiniere, pe care să le folosești pentru cele mai frumoase și parfumate flori.
1.2. Amenajare de terasă – includerea elementelor cu personalitate
Chiar dacă tu ești cel care alege designul terasei, personalizarea acestui spațiu nu se oprește odată cu cimentarea sau cu vopsitul. Din contra, amenajarea terasei deschise ori închise continuă până reușești să finalizezi planul la care ai visat.
Știm că ai cele mai bune idei de terase și de aceea te încurajăm să completezi designul alegând canapele și fotolii de grădină în nuanțele preferate, pe care să le asortezi cu perne decorative de exterior, foarte confortabile și ușor de întreținut.
Amenajarea unei terase deschise nu ar fi completă dacă nu ai include în spațiul tău și plante în ghiveci dintre cele mai variate și colorate, care să înfrumusețeze vederea și care să își furnizeze aerul curat de care ai nevoie după o zi grea.
În cazul în care îți dorești să te bucuri de propria terasă modernă acoperită, ai posibilitatea de a selecta din multitudinea de modele de balansoare perfecte pentru a te relaxa și savura o lectură bună ori pur și simplu, pentru a admira natura.
Chiar dacă tu ești cel care alege designul terasei, personalizarea acestui spațiu nu se oprește odată cu cimentarea sau cu vopsitul. Din contra, amenajarea terasei deschise ori închise continuă până reușești să finalizezi planul la care ai visat.
Știm că ai cele mai bune idei de terase și de aceea te încurajăm să completezi designul alegând canapele și fotolii de grădină în nuanțele preferate, pe care să le asortezi cu perne decorative de exterior, foarte confortabile și ușor de întreținut.
Amenajarea unei terase deschise nu ar fi completă dacă nu ai include în spațiul tău și plante în ghiveci dintre cele mai variate și colorate, care să înfrumusețeze vederea și care să își furnizeze aerul curat de care ai nevoie după o zi grea.
În cazul în care îți dorești să te bucuri de propria terasă modernă acoperită, ai posibilitatea de a selecta din multitudinea de modele de balansoare perfecte pentru a te relaxa și savura o lectură bună ori pur și simplu, pentru a admira natura.
Nu în ultimul rând, odată ce ai finalizat proiectul de amenajare a terasei de lemn sau din materialele tale preferate, trebuie să îi inviți pe apropiații tăi și pe amici pentru a le arăta rezultatul. Pentru a le asigura confortul și pentru a le arăta că ești o gazdă primitoare, îți recomandăm să așezi mese de grădină pe care să le pui la dispoziție băuturi și gustări delicioase. Aceste elemente sunt potrivite atât pentru terase exterioare moderne, cât și rustice ori în alt stil.
1.3. Idei de terase acoperite – etapele ce trebuie parcurse
Când vine vorba despre terasa de bloc și amenajarea acesteia ori de veranda de la casă, întregul proces trebuie să se desfășoare în mai multe etape.
- Formarea de idei pentru amenajarea terasei: interioară sau exterioară, modernă sau rustică, mică sau mare? Acestea sunt primele întrebări pe care trebuie să ți le adresezi, iar în funcție de viziunea ta, vei putea să îți creionezi în minte veranda perfectă.
- Alege suprafața potrivită: așezarea este esențială pentru designul terasei. Cea mai bună locație este cea care oferă și o vedere bună asupra împrejurimilor. Totodată, punctul ales ar trebui să fie suficient de mare astfel încât să poți așeza mobilierul pe care ți-l dorești, fără a limita spațiul de acces.
- Selectarea materialelor: ține cont de climă, stilul casei și buget. Cele mai populare variante sunt lemnul, aluminiul, oțelul și alte tipuri de metale.
- Include în plan acoperișul și iluminatul: acoperișul este o parte importantă a verandei, iar designul acestuia poate fi ales în funcție de stilul abordat. De asemenea, trebuie să incluzi și o sursă de iluminat, mai ales dacă îți dorești o terasă acoperită, întrucât se va dovedi a fi foarte utilă în serile petrecute alături de cei dragi. Ai posibilitatea de a selecta dintre modele suspendate, aplice de perete sau puncte luminoase distincte.
- Discută cu un specialist: odată ce proiectul este finalizat, este indicat să ceri părerea și ajutorul unui profesionist în domeniul amenajărilor. Acesta nu doar că te poate îndruma cu idei pentru amenajarea terasei și variante de materiale potrivite, dar îți va fi alături în fiecare etapă a planului.
Acestea sunt doar câteva etape din întregul proces de amenajare a unei verande, însă complexitatea planului poate să difere în funcție de preferințele și dorințele proprietarului.
2. Amenajări de terase exterioare – idei care să te inspire
- Stilul modern: design ce include detalii minimaliste și finisaje moderne. Utilizarea sticlei, oțelului și betonului este adesea luată în considerare pentru a crea un aspect elegant.
- Stilul rustic: acesta se regăsește cel mai frecvent în amenajări de terase din lemn, având un finisaj realizat cu acest material, îmbinând accente de piatră și iluminat cald. Selectarea mobilierului din lemn și a elementelor de decor rustic contribuie la o atmosferă confortabilă și primitoare.
- Stilul mediteranean: presupune margini arcuite, balustrade din fier forjat și plăci colorate aplicate pe perete. Totodată, alegând articole decorative, cum ar fi covorașe ori perne colorate, se va crea un aer prietenos și primitor.
- Stilul inspirat din natură: în acest caz se pune accent pe vedere, fiind completată de plante în ghiveci și finisaje din lemn natural. Includerea elementelor de decor inspirate din grădină, cum ar fi căsuțele pentru păsări sau clopoțeii de vânt creează o atmosferă liniștită și senină.
Acestea sunt doar câteva idei de amenajări din care să te inspiri. Este important să iei în considerare gusturile tale, dar și designul locuinței și stilul tău de viață pentru a fi sigur că obții rezultatul pe care ți-l dorești.
3. Amenajare de terasă acoperită – sfaturi și recomandări pentru un proces de lucru eficient
- Ține cont de climă: designul verandei ar trebui să fie adecvat pentru climatul din zona în care locuiești. De exemplu, dacă plouă frecvent, este recomandat să optezi pentru acoperiș înclinat și un drenaj adecvat pentru a preveni acumularea de apă.
- Alege materialele potrivite: acestea influențează durabilitatea, întreținerea și aspectul general al terasei. Optează pentru materiale rezistente la intemperii, care sunt ușor de curățat și se îmbină bine cu stilul casei tale.
- Asigură iluminat: adăugarea unui astfel de element va crea o atmosferă caldă și primitoare, mai ales noaptea. Poți opta pentru benzi luminoase, aplice de perete și iluminat suspendat.
- Adaugă o notă personală: aceasta este reflectată cel mai bine prin intermediul elementelor decorative, deoarece îmbunătățesc aspectul general al locului și scot în evidență personalitatea. Poți include plante în ghivece, perne, covoare și lucrări de artă care te reprezintă.
- Păstrează un design simplu: în unele cazuri, mai puțin înseamnă mai mult. Poți crea o atmosferă primitoare și relaxantă alegând un design simplu, minimalist, cu elemente decorative de bază.
Urmând aceste „tips and trick”, poți crea o terasă frumoasă și utilă, potrivită pentru orice sezon și care va fi gazda perfectă pentru adunările cu cei dragi. De asemenea, proiectele de amenajare pot fi complicate și solicitante la început, însă odată ce demarezi lucrurile, vei vedea cum totul se simplifică, iar rezultatul va fi cel la care ai visat.
Sursa foto: unsplash.com, freepik.com
Lasă un comentariu